Sistem Bilgisayar

Hazır sistem bilgisayar almadan önce bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bilgisayar bir bütün olduğu parçalarının birbirleri ile uyumlu olması gerekiyor. Aksi takdirde bilgisayarınızdan istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.

Hazır sistem bilgisayarlarda kasanın şıklığını görüp hemen almak isteyen birçok kullanıcı vardır. Ancak kasa ne kadar güzel olursa olsun asıl olan kasanın soğutma yapısı ve içerisindeki bileşenlerdir.

Hazır sistemler...

Sistem Toplarken Alınması Gereken Parçalar

1- Kasa

Bilgisayar toplamaya başladığınızda karşınıza üç farklı boyda kasa çıkacak. Bunlar; küçük boy kasalar, orta boy kasalar ve büyük boy kasalar. İhtiyacınız olan hangi boy kasa ise öncelikli olarak ona karar vermeniz gerekiyor. En çok tercih edilen orta boy kasalardır. Bu kasaları masanın üstünde ya da altında konumlandırabilirsiniz. Ayrıca ilerleyen dönemde bilgisayarınızın bileşenlerini yükseltmek istediğinizde buna imkan sunarlar.

2- İşlemci

İşlemciler bilgisayarınızın, beynidir. Cihazınızdaki işletim sisteminden, programlardan veya diğer bileşenlerden gelen talimatları alır ve işler. Bu nedenle işlemcinin hızlı olması demek bilgisayarın performansının da yüksek olması anlamına gelir. Ancak bu demek değildir ki performans için işlemci her şeydir. Ekran kartı ve RAM işte burada devreye giriyor. Yani iyi bir RAM ve ekran kartı yoksa çok iyi bir işlemci tek başına yeterli olmayacaktır.

PC için AMD Ryzen 3 veya Intel Core i3 işlemciler tercih edebilirsiniz.

3- Anakart

Anakart, toplamak istediğiniz sistem ve yapmak istediğiniz işlemler ile doğrudan ilgilidir. Üst düzey bileşenlere yatırım yapıp hafif kullanım için tasarlanmış bir anakart almanız yanlış olacaktır. Benzer şekilde orta düzey oyun bilgisayarları için de en pahalı anakarta ihtiyacınız yoktur.

PC için Intel H410-B450-B460 ve AMD A520 yonga seti desteğine sahip anakart modellerini tercih edebilirsiniz.

4- Bellek

RAM seçimi yaparken anakart ve işlemcinize uygun RAM’leri tercih etmeniz gerekiyor. Bu nedenle anakartınızın ve işlemcinizin DDR kaç desteklediğine sahip olduğunu öğrenin. Bunlara dikkat etmeden RAM seçerseniz, RAM’den istediğiniz verimi elde edemeyebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da işlemci ve anakartın desteklediği MHz hızı.

PC için DR4 3000Mhz özelliğine sahip 8 GB kapasiteli bir RAM tercih edebilirsiniz.

5- Depolama

Bilgisayarınızın depolama kapasitesi tamamen bütçeniz ile ilgili. Günümüzde SSD fiyatları gerçekten erişilebilir düzeylere indi ve bu noktada tüm sisteminizi SSD üzerine kurmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede yüklenme hızları ciddi derecede kısalacaktır.

PC için 256 GB bir SSD düşünebilirsiniz.

6- Güç Kaynağı

Güç Kaynağı (PSU), bilgisayarın en kritik parçalarından birisidir. Kendisi, bilgisayarınızdaki tüm bileşenlere güç sağlar ve kötü ya da hatalı bir seçim bilgisayarınıza zarar verebilir. Güç kaynağını tamamen bilgisayarınızın donanımlarına göre tercih edin. Yani bilgisayar donanımlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede bir güç kaynağı tercih etmelisiniz.

PC için 550W’lık bir güç kaynağı tercih edebilirsiniz.

7- Ekran Kartı

Ekran kartı seçimi yaparken bilgisayarınızın diğer donanımları ile uyumlu olup olmadığını araştırın. Yalnız şunu unutmayın; çok iyi bir ekran kartı yüksek performans anlamına gelmez. Ekran kartından yüksek performans elde etmek istiyorsanız diğer donanımlarınızın da aynı oranda iyi olması gerekiyor.

PC için GeForce GTX 1650 veya AMD RX 570 modeli ekran kartlarını tercih edebilirsiniz.

19 Yıllık deneyim ile çözüm ortağınız olmaktan gurur duyuyoruz.